De UDI komt eraan. Alle medische hulpmiddelen, van medische computers tot implantaten, krijgen dankzij de MDR een unieke barcode (Unique Device Identification) met belangrijke informatie zoals serienummer, batch, productiedatum en/of houdbaarheidsdatum. Dat zorgt voor extra controle en traceerbaarheid van het moment van productie tot moment van gebruik. En vaak nog daarna, want sommige hulpmiddelen (zoals chirurgische instrumenten) gooi je natuurlijk niet na één keer gebruiken weg.
Die herbruikbare hulpmiddelen zijn een extra uitdaging. De barcode moet namelijk wel leesbaar blijven. Ook na keer op keer steriliseren met alcohol, uv-licht of verhitting. Dat lukt niet met een sticker. Voor dit soort hulpmiddelen schrijft de MDR daarom 'direct marking' voor. Dit is het aanbrengen van een permanente barcode, bijvoorbeeld door deze te graveren of in te branden met een laser. Dit soort barcodes ga je steeds meer zien. Direct marking is op dit moment nog niet verplicht maar wordt de komende jaren in stappen uitgerold. Te beginnen met de klasse III hulpmiddelen, mei volgend jaar.
Het gaat natuurlijk nog lang duren voordat alle hulpmiddelen zonder UDI verdwenen zijn. Dat is helemaal niet erg. Maar we kunnen ons voorstellen dat je al die barcodeloze dingen het liefst óók wilt traceren. Daar kunnen we je bij helpen. We hebben de apparaten waarmee je zelf permanente barcodes kunt aanbrengen én we hebben de scanners waarmee je deze barcodes probleemloos kunt uitlezen.